Sepertimana yang telah dijelaskan pada entri yang lepas mengenai pfSense. Kita akan melihat cara pemasangan pfSense ke dalam komputer atau perkakas yang and pilih. Berikut merupakan beberapa perkara yang diperlu disediakan untuk membolehkan kita memasang pfSense.
1) CD pemasangan pfSense. Imej ISO pfSense boleh dimuat turun di laman web rasmi pfSense.
2) Sebuah komputer lengkap dengan sekurang-kurang 2 kad rangkaian. Tidak perlu komputer baru atau spesifikasi canggih, komputer lama yang berasaskan Intel Pentium atau AMD sudah mencukupi dengan kapasiti cakera sekitar 20 GB. Untuk melihat hasil yang elok bolehlah menggunakan 1 GB RAM tetapi kapasiti RAM sebanyak 512 MB pun memadai untuk memasang dan menguji pfSense.
3) Sambungan Internet. Ini perlu untuk melihat konfigurasi yang dibina adalah betul dan membolehkan kita melayari internet.
Seterusnya, boot dengan menggunakan CD pfSense dan pastikan BIOS pada komputer telah diset untuk membolehkan ia melarikan CD pfSense tadi.
Lihat video dibawah untuk konfigurasi seterusnya:
Konfigurasi lalai panel web pfSense ialah http://192.168.1.1 dan kata laluan pengguna ialah admin/pfsense . Dalam konfigurasi diatas IP LAN telah ditukar kepada 10.10.3.21, jadi untuk akses web pfSense ialah http://10.10.3.21. Anda perlu menukar IP tersebut mengikut keperluan persekitaran rangkaian anda.
Seterusnya, masukkan informasi yang diperlukan oleh pfSense
Preview dibawah merupakan pemasang pfSense yang telah siap.
Entri akan datang akan membincangkan konfigurasi asas yang perlu untuk pfSense boleh diguanakan sebagai dinding api a.k.a firewall. Selamat mencuba dengan pemasangan ini!







September 5, 2011 at 1:03 pm
minta pertolongan untuk mengajar mengenai pfsense utk final projek kunpulan kami .
September 9, 2011 at 2:35 pm
hahaha……
Nak ajar apa yerk? pfsense nie pun banyak gak skop dia
p/s: pulut kuning, telur ayam kampung dgn kain hitam jgn lupa lak… hahaha