Apa khabar semua?
Ini sekadar enrti pendek sebagai pemberitahuan bahawa Linux Sabily 10.10 Al Quds telahpun dilepaskan pada 1 November 2010. Anda boleh memuat turun Sistem Operasi ini di laman web rasmi mereka dibawah ini:
http://www.sabily.org/website/index.php
Perlu diingatkan, versi yang telah dilepaskan ini masih berada pada fasa beta dan maklum balas anda terhadap sistem operasi Sabily amat dialu-alukan. Sumber Terbuka Dot Net akan mencuba keluaran Linux Sabily ini apabila ada kesempatan untuk dikongsikan bersama pengunjung kelak. Selamat mencuba!
Jika anda ada sebarang kemuskilan atau pengalaman yang ingin dikongsi, anda bolehlah mengisi ruangan komen dibawah atau bincangkannya pada Komuniti Sumber Terbuka Dot Net


November 2, 2010 at 9:55 am
Islamic OS ke ni? wow!!
Anarm recently posted..Pengalaman guna Sistem Operasi Ubuntu
November 3, 2010 at 1:13 pm
wow..ak tak download gi..
Fedora 14 ak dah virtual..superb bro..hehe
November 8, 2010 at 7:30 am
@syahrilhafiz, sila download skng bro .hee
acapz recently posted..Dapatkan Premium VPN CyberGhost Secara Percuma
November 4, 2010 at 3:46 am
islamik os yang bagus…
zik recently posted..Ikan keli
November 5, 2010 at 1:37 am
Linux sabily pun ada. huh. macam2 linux ni. al-quds tu sedap pulak bunyi nye
Khidhir recently posted..Cara Mencantikkan Dektop Ubuntu Anda – Part 1
November 13, 2010 at 4:40 am
@Khidhir,
Aku suka nama lama Sabily. “UBUNTU ME’
Nama Sabily macam terlalu berfokus..
November 7, 2010 at 10:58 pm
peliknye Sabily boleh jadi 10.10.bukan ke
baru keluar.
Ali ridha recently posted..Komen terbanyak oktober 2010
November 10, 2010 at 11:29 pm
menarik utk dicuba
sufian recently posted..Cara Menggunakan vLite
December 23, 2010 at 9:31 pm
Alhamdulillah, dengan sukacitanya saya mengatakan akhirnya Sumber Terbuka Dot Net telah memasukkan satu artikel mengenai Sabily. Sebagaimana yang telah diketahui, ia berasaskan Ubuntu dan menggunakan GNOME desktop, yang pastinya lebih mesra pengguna dan pengguna Ubuntu juga dapat mengolah sistem mereka kepada Sabily dengan mudah.
Sebagaimana yang telah dinyatakan, ianya merupakan perisian sumber terbuka Islamik, Sistem Operasi Linux Islamik pertama, direka oleh Muslim dan untuk Muslim. Sudah tentu ada dikalangan anda yang mengenalinya sebagai UbuntuME (Muslim Edition) sejak sekian lama namun ia telah mengalami transformasi dan penjenamaan semula. Sabily bermaksud ‘Jalanku’ dan diinspirasikan daripada firman Allah dalam surah Yusuf, ayat 108.
Yang pasti, semestinya Sabily padat dengan perisian Islamik seperti Zekr (aplikasi Quran dalam Rasm Uthmani), Monajat (paparan doa harian), Minbar (pemaklum waktu solat) dan banyak lagi. Paling istimewa, ia juga mampu menyekat pelbagai kandungan negatif yang sememangnya Haram ketika kita melayari Internet, dan amat sesuai digunakan oleh semua terutamanya anak-anak kecil ketika menggunakan Internet, sesuai dengan prinsip Halal.
Dengan menggunakan Sabily, anda juga membantu kepada perkembangan dakwah Islam. Kita seringkali membincangkan isu makanan Halal, namun kini mengapa tidak dipertimbangkan perisian Halal? Layari laman Sabily Malaysia.
Halal untuk semua,
Muhammad Syawal
Sabily Promotion Team
syawal@sabily.org